Ce-aveţi cu câinii de la stâni?

Ionel POPAjujeu

Analizând activitatea Parlamentului nostru, am senzaţia că le-a luat Dumnezeu minţile. După ce că există multe voci care scot în evidenţă că numărul parlamentarilor e prea mare, că există corupţie în Parlament etc, aleşii când se trezesc din somn, vin şi cu propuneri legislative de tot râsul. Ei par rupţi total de realitate! De fapt, cei mai mulţi habar nu au de necesităţile de la ei din Colegiu. Fiecare face ce vrea, fiecare îşi vede de afaceri, de hobby-uri, de amante, numai de popor nu se preocupă. Şi iată că s-a deschis noul sezon de vânătoare! Bineînţeles, mulţi parlamentari sunt şi vânători . Doar că anul acesta, poate şi din cauza că lipseşte zăpada, nu prea mai iese vânat. Şi atunci vânătorii se supără, iar dacă vânătorul supărat este din Parlament, el îşi va exprima supărarea în prima şedinţă şi va face o propunere. Anume, el crede că vinovaţi de lipsa vânatului sunt câinii de la stâni!!! Bineînţeles,turma de parlamentari au votat ca …. turma şi iată că au dat o lege să dispară câinii de pe fondurile de vânătoare.
Această propunere legislativă denotă lipsă de respect faţă de oieri care şi aşa sunt batjocoriţi că producţia lor se valorifică greu(lâna nu mai are valoare, blana de oaie nu se mai prelucrează). De asemeni, denotă cruzime faţă de bieţii câini. Dar denotă şi multă indolenţă ca să nu-i zic prostie. Pentru că lipsa de vânat nu este cauzată de prezenţa câinilor de la stâni! Altădată erau mult mai multe stâni şi oi şi câini şi aveam şi mult mai mult vânat. Cauzele pentru dispariţia vânatului sunt altele, şi o să enumăr pe cele mai importante.
În primul rând braconajul. Este sport naţional . AGVPS cu structurile din teritoriu au rezultate extrem de slabe în combaterea braconajului. De asemeni, justiţia este foarte îngăduitoare cu faptele de braconaj.
În al doilea rând, livrările de iepuri vii la export. O să rămânem îngroziţi dacă vom cere o statistică referitoare la numărul de iepuri vii livraţi în ultimii 25 ani la export. Astfel de recoltări nu fac nici o selecţie. Se prind la plasă şi masculi, şi femele. Remarc şi faptul că în derularea acţiunilor de recoltare iepuri vii, se căsăpesc mulţi iepuri de către participanţi.

În al treilea rând, vânatul e în scădere şi din cauza degradării pădurilor. Suprafeţe mari de pădure sunt exploatate iraţional şi habitatul vânatului este periclitat.
În general, câinii de la stâni au jujeu astfel că nu sunt prea favorizaţi să prindă vânat. Dacă un iepure este prins de un câine de la stână înseamnă că acel iepure are probleme de sănătate astfel că acei câini fac o selecţie care nu e rău dacă se face. În orice caz, câinii de la stâni sunt ultimii vinovaţi de scăderea efectivelor de vânat. Câinii hoinari, care înseamnă cu totul altceva, ar putea să aibă o vină mai mare, dar a te lua de câinii de la stâni denotă multă nesăbuinţă! De aceea, înţelegem supărarea ciobanilor. Pe fondul unui an secetos cum a fost 2015, oierii au fost afectaţi destul de puternic. Aprovizionarea cu furaje pentru iarnă a fost anevoioasă. Subvenţiile încă nu au ajuns la ei. Problemele lor sunt destulde complexe. În aceste condiţii, cum poate fi considerat un Parlament care dă astfel de legi? Vă las pe fiecare să judecaţi!

Un comentariu

  1. Aveți dreptate.  Un articol scris cu mult bun simț. Adevărul este urît. Cei puși să reprezinte pe alegători se reprezintă pe sine și propriile interese.  Pe sticlă ei combat nevoie mare  ,se „luptă pe viață și pe moarte cu adversarii politici „. În realitate ei respectă ordine date din altă parte. Întrebarea este, de ce? Pentru mine este simplu. Sînt convins că majoritatea au niște „fișe ” , puse bine, iar cînd apare „păpușarul ” ei se transformă în zombi. Sau mai este o variantă, sînt proști de proști. Deși un prost, poate să producă mari încurcături, cînd te aștepți mai puțin . Așa că, această ipoteză o exclud. Uitațivă la unii dintre ei, care apar la diverse emisiuni , cît sînt de superficiali și antinationali prin ceea ce spun, dar ei au aere de mari gînditori. Să luăm două exemple. Primul, cel prezentat de dumneavoastră. Păi de o astfel de lege rîd și curcile. Poate că o să scriu o prostie, dar unii se întreabă, cum mai sînt ciobani în România? Iar atunci cozile de topor reacționează cu slugărnicie, și apare o astfel de lege cretină.  Și sînt convins că Saint Bernard-ul Genosse de la Cotroceni o va promulga cu un plictis și nepăsare totale. Al doilea exemplu îl reprezintă legea decretării lui Avram Iancu ca erou național, pe care Saint Bernard-ul Genosse a retrimiso în parlament. Senatul și-a făcut treaba și a reanalizato rapid, și a retransmiso spre camera decizională unde Zgonea a îngropato nițel, e, cîteva luni, după care, pentru că românii au vociferat, a fost scoasă din sertar. Nu știu ce s-a mai întîmplat pentru că am plecat din țară. Ce președinte am ales? O păpușă la care se văd atît sforile cît și păpușarii din cosmos. Românii ar fi trebuit să blocheze colivia de aur, numită Cotroceni și să îl poftească afară din țară. Din păcate poporul răspunde doar cînd este manipulat, cazul colectiv fiind definitoriu. Acuma are guvernul lui de alogeni care vor dansa pe o muzică străină. Ați văzut vreo opoziție a majorității guvernamentale privind punerea lui Genosse? Nu. Cauza, „,fișele”. M-ai provocat din nou prietene și m-am mai răcorit puțin, că aici în Brazilia e tare cald. Doamne ajută-i pe români! Cu prietenie și respect, Don Nico  (așa îmi spun brazilienii).

    Trimis de la TypeMail

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s